Представљање књиге о Митрополиту Христофору: 19. фебруара на Врачару
  • Понедељак, 13. фебруар 2017.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, и уз учешће Свјатјејшег Патријарха, биће представљена књига „Митрополит Христофор – Изабране проповеди – Неизмењена српска душа“, аутора протођакона др Дамјана Божића, на свечаности у крипти Храма св. Саве, у недељу, 19. фебруара, с почетком у 18 ч. Разговор са аутором емитоваћемо истог дана у 15 часова. У наставку вести опширније

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, уз помоћ Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Владе Републике Србије и у издању Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке, ово изванредно духовно штиво се пред  јавношћу појављује после вишегодишњег преданог труда протођакона Божића, потврђеног научног радника, духовног чеда и деценијског сарадника блаженог спомена Митрополита Христофора, на сакупљању и систематизацији живописних беседа овог уваженог архијереја Српске Цркве на тлу Америке, које овом грандиозном литерарном делу дају вишеструку вредност. С једне стране, историографску, будући да се прати развој духовности Срба на северноамеричком континенту, а са друге стране oна је значајан допринос Омилитици као науци.

Овог, 2017. лета Господњег навршава се седам година од упокојења Митрополита Христофора (Ковачевића) који је обележио историјске токове у преломним моментима по Српску Православну Цркву у САД и Канади. Био је ученик Светог владике Николаја, проповедник, преводилац, отац и архијереј који је обележио дугу епоху развоја мисије Српске Цркве на тлу Америке где је, иако школован на енглеском  језику и  одрастао у таквом  мултинационалном и мултикултурном друштву какво је Америка (први српски митрополит рођен у САД) био непоколебљиви чувар православне вере и српског националног идентитета. Митрополит Христофор је рођен је 1928. године у Галвестону (Тексас) као девето од дванаесторо деце српских емиграната из Црне Горе, дао је значајан допринос јединству Цркве Христове међу Светосавским српским народом у Америци, био административни објединитељ који је много учинио на остварењу двојезичног богослужења и школства, и који је током шездесетогодишњег пастирског рада имао огромног духовног утицаја на велики број верника.

На представљању књиге о овом духовном горостасу говориће Његова Светост Патријарх Иринеј, протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, протојереј-ставрофор проф. др Милош Весин, протођакон др Радомир Ракић, протођакон др Саво Милин, протођакон др Дамјан Божић и академик Димитрије Стефановић. Модератор је Биљана Ђуровић, драмски уметник, а у уметничком програму учествују Миленко Павлов, драмски уметник, Дејан Максимовић, првак београдске опере, Камерни мешовити хор „Свети Василије Острошки“ којим диригује Катарина Божић. 

О овој значајној књизи и својим сећањима на Митрополита Христофора, за Слово љубве говори аутор, духовно чедо и сарадник врлог архијереја СПЦ, протођакон др Дамјан Божић - разговор је емитован у емисији Реч пастира 17. фебруара, а реприза је у недељу 19. фебруара у 15 часова на Радију Слово љубве. 

Новије
Реч пастира – о. Лазар Војводић: Господ разуме наш пад!
Старије
Српски мост: Мешовита комисија расправља о Степинцу данас и сутра у Новом Саду